Öt híres vállalat, mely a véletlen miatt lett azzá, aminek ma ismerjük


Ahogy sokszor a kollégáktól hallottam már: "Nem hibáztunk, csak másra lesz jó!" :)


Igen, hibák néha történnek. És amikor bekövetkeznek ezek az esetek, néha csak fel kell törölni a koszt, és továbblépni. Máskor azonban az esetek olyan innovációhoz vezetnek, amely átalakítja az ipart és az életet. Nem hiszed?


A következő "balesetek" azoknak a világhírű vállalatoknak a létrejöttéhez vezettek, amelyek ma mindannyian ismerünk. Valójában itt van öt olyan vállalat, amely a "boldog kis véletlen" által indult el:

1. Coca-cola

Előtte: Gyógyír a mindennapi panaszokra.

Most: Egy világhírű üdítőital.


1885-ben a gyógyszerész Dr. John Stith Pemberton készített egy szirupot - kokalevél kivonatból és kóladióból -, amely segíthetett a fejfájás és más közönséges idegrendszeri rendellenességek kezelésében. A sűrítményt egy atlantai gyógyszertárba vitte, ahol a szódavízzel keverték és "agytonik" néven árulták.


Könyvelője, Frank Robinson találta ki a "Coca-Cola" nevet, az eredeti formula összetevői alapján. Pemberton végül 1888-ban eladta a formula jogait társ gyógyszerészének - Asa Griggs Candlernek - akinek köszönhetően került bejegyzésre a név, és kezdték el az egykori tonikot palackozni és árusítani. Így jött létre a Coca-Cola birodalom.

2. Kellogg’s

Előtte: Búzán alapuló egészséges élelmiszer.

Most: A világ egyik legnépszerűbb reggeliző gabonapelyhe.


Dr. John Harvey Kellogg egészséges, ízetlen reggelit akart létrehozni, amely könnyen emészthető lenne a Battle Creek-ben lévő gyógyfürdőben tartózkodó páciensek számára. Az eredeti recept egy kétszersült - liszt, zab és kukoricadara keveréke volt.


1898-ban egy tészta adagot véletlenül magára hagytak éjszakára, és megkelt. Amikor kisütötték a tésztából vékony, ropogós pelyhek keletkeztek. Dr. Kellogg testvére, Will tovább kísérletezett a recepttel, és végül arra jutott, hogy a kukorica jobb pelyheket "termel", mint a búza. Will volt az is, aki hozzáadta a malátát és a cukrot a recepthez, végül megkezdte a Kellogg's Corn Flakes tömeges gyártását.

3. LEGO

Előtte: Fa- és asztalosműhely.

Most: Műanyag játékot előállító óriás vállalat.


Ole Kirk Kristiansen dán asztalos 1916-ban vásárolta meg a Billund Famegmunkáló és Asztalosműhelyt, ahol ajtókat, ablakokat és szekrényeket gyártott a helyi közösség számára. Az 1930-as évek gazdasági világválsága idején Ole a könnyebben eladható termékek megalkotására összpontosított: a fajátékokra. 1935-ben megalapította a LEGO Csoportot (a „ leg godt” szavak alapján, ami dánul „játssz jól”).


Ám az első világháború után Ole sokkal nehezebben tudta beszerezni a játékaihoz szükséges nyírfát. Szerencsére 1946-ban megismerkedett egy brit műanyag fröccsöntő géppel, amelyet megvásárolt, hogy műanyag "kötőkockákat" gyártson – ez az általunk ismert és ma is kedvelt LEGO kockák előfutára.

4. Post-It

Előtte: Szupererős ragasztó repülőgépekhez.

Most: Egy ikonikus jegyzetkészítő eszköz, amely bármely irodában megtalálható.


1968-ban Dr. Spencer Silver tudós egy szupererős ragasztó kifejlesztésének módját kutatta a 3M számára. Véletlenül ennek pont az ellenkezőjét tette: feltalált egy gyenge ragasztót, amely enyhén tapad anélkül, hogy szorosan hozzátapadna más felületekhez.


Spencernek évekig fogalma sem volt, mit kezdjen ezzel a ragasztóval – egészen addig, amíg össze nem találkozott egy másik feltalálóval - Art Fry-vel -, akinek olyan könyvjelzőre volt szüksége, amely az oldalakra ragad anélkül, hogy megsértené azokat. Miután kipróbálták új „könyvjelzőiket”, kiadták öntapadó jegyzeteiket és jellegzetes sárga színben megszületett a Post-It.

5. Laza

Előtte: Többszereplős kalandjáték.

Most: A vállalatok körében népszerű üzenetküldő és kommunikációs platform.


Még 2012-ben a Tiny Speck nevű cég leállította a Glitch online kalandjátékot, amely lehetővé tette a játékosok számára, hogy együttműködjenek a játékban.


A játék pénzügyileg nem volt fenntartható – de a játékmenetet és a játékosok közötti együttműködést "tápláló" kommunikációs rendszer egy csiszolatlan gyémánt volt. A rendszer lehetővé tette a játékosok számára, hogy privát és nyilvános üzeneteket küldjenek egymásnak.


A cég, felismerve az eszköz erejét a kezükben, átnevezte magát, és 2013-ban elindította új alkalmazását. 2019-ben tőzsdére léptek, és kevesebb mint 10 év alatt több milliárd dolláros céggé váltak. Tekintettel a közelmúltbeli sikereikre, ismerős lehet a név: Slack.



Ez csak azt mutatja, hogy bármelyik cég néhány év múlva teljesen másképp nézhet ki. És végül, akár véletlen, akár szándékos ez a változás, a bekövetkező siker attól függ, hogy mit kezdesz a kapott lehetőséggel.